2014. május 25.

Suzanne Collins - Az éhezők viadala (Az éhezők viadala #1)

Ki ne ismerné (vagy legalább hallott volna már) Suzanne Collins Az éhezők viadala című könyvét – vagy minimum a belőle készült filmváltozatot?
Bátran merem állítani, hogy ez a trilógia a disztópiák királynője: talán ez a történet indította világhódító útjára ezt a műfajt, lett a leghíresebb ilyen mű, valamint a filmadaptációja számos, ma már A-listás sztárokként elismert színészek karrierjét.
Ha valaki csak a filmet látta esetleg, azt szeretném megnyugtatni: a könyv sokkal jobb!

A történet a jövőben játszódik, amikor is a lerombolt USA helyére az új országot, Panem-et hozták létre. Míg az ország irányításáért felelős Kapitólium lakói élvezik a gazdag életet, a tizenkét körzetre osztott „vidéken” éhínség honol. Egy régi lázadás megbosszulásaként a Kapitólium kivételével minden körzetből kisorsolnak egy fiatal lányt és egy fiút (mindezt évente), akiknek az ún. Arénában kell életre-halálra megküzdeniük – a végén csak egy maradhat... Katniss kishúgát is kisorsolják, így a lány testvére helyett önként jelentkezik. A kis Prim ugyan „biztonságban” marad otthon, de Katniss bekerül a kegyetlen játékba, amin a Kapitólium népe remekül szórakozik, és ahol csak a túlélés számít.
A könyv egyértelműen sokkal részletesebb és kidolgozottabb, mint a film, így kicsit sem probléma, ha a filmet láttuk előbb, és csak utána olvassuk el a könyvet.
Szerintem egyedül a befejezés volt a regény gyengepontja, valamint én nem igazán tudtam azonosulni Katniss barátságtalan jellemével.
Ennek ellenére az viszont teljesen egyértelmű, hogy a trilógia méltán érdemelte ki a világhírnevet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése