2015. február 13.

Tammara Webber - Egyszeregy (A szív körvonalai #1)


Hónapra pontosan egy éve olvastam ki először ezt a könyvet. Úgy éreztem, itt az ideje, hogy végre egy tisztességes értékelést írjak róla.

Tavaly is betegen fogtam neki; most is, mikor semmihez sem volt erőm és kedvem, az első ép gondolatom ez volt: „De jó lenne megint elolvasni az Easy-t!” Nemcsak a kedvem lett tőle jobb, hanem e harmadik olvasás után újra, de még jobban beleszerettem ebbe a történetbe.

Adatok:

·        Író: Tammara Webber

·        Cím: Egyszeregy

·        Eredeti cím: Easy

·        Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó

·        Év: 2013 (eredeti angol változat: 2012)
Rövid tartalom: Jacqueline-nal három év után szakított a pasija, és ha ez nem lenne elég, egyik ismerőse rátámad a kampusz utcáján, és meg akarja erőszakolni... de szerencsére egy idegen megmenti. Egy idegen, akit ezelőtt sohasem látott, ettől az alkalomtól kezdve viszont folyamatosan összefutnak. Jacqueline saját magát is meglepve vonzódni kezd a megmentőjéhez, Lucashoz – az érzés kölcsönös. Csakhogy a fiú bőven tartogat titkokat...
Pozitívumok: Amikor először írtam az Easy-ről, azt állítottam, hogy (túl) egyszerű a cselekménye – ennek talán az lehet az oka, hogy koptak az emlékeim. A történet ugyanis maximum jó értelemben lehet letisztult; egyáltalán nincs túlbonyolítva, egy szép szerelmi történet, ami jól vegyíti a romantikát és a humort. Emellett olyan komoly témát boncolgat, mint a nemi erőszak, illetve hogy mennyire (nem) tartanak össze az emberek ilyen esetben. Kiemelném még, hogy Tammara Webber nagyon jól adja vissza az egyetemi életet világát; nemcsak a tanórák és zéhák jelennek meg, hanem még (az elsőre furcsának tűnő) diákok közti szleng.

Negatívumok: Talán kicsit sokat szerepel Jacqueline gondolataiban az exe, Kennedy; valamint gyakran hasonlítja őt össze például Lucas-szal. Viszont (ezen kívül) az égvilágon semmi rosszat nem tudok elmondani a könyvről; minden jó úgy, ahogy le van írva.
Karakterek: A pozitív karakterek közül mind nagyon jól el lett találva. Maga a főszereplő lány is szerethető, teljesen normálisan gondolkodik, a legjobb barátnőjénél, Erinnél jobbat pedig senki sem kívánhatna magának. Lucas pedig egyszerűen imádnivaló; végre egy FÉRFI, aki mer bocsánatot kérni, és ki meri mutatni az érzéseit.
Kedvenc idézet(ek): Több kedvencem is van; az elsőt nyilván a humora miatt választottam ki; míg a másikat azért, mert figyelemfelkeltő, és üzenete van.
„- Hogyan szabadulnál ki ebből a fogásból, Jacqueline?
Karjával körülfogott, a testem a testéhez simult.
- Sehogy – suttogtam. – Nem akarnék.
- De ha akarnál, akkor hogyan?
Behunytam a szememet, és elképzeltem.
- Az ágyékodba térdepelnék. A rüsztödre tipornék. – Kinyitottam a szemem, és fölmértem viszonylagos testmagasságunkat. – Azt hiszem, magas vagy ahhoz, hogy lefejeljelek. Hacsak nem szökkenek föl, ahogy a labdarúgó táborban tanították.
A szája egyik sarka fölfelé görbült.
- Jó. – Lehajolt, ajkunkat csak egy-két ujjnyi távolság választotta el. – És ha megcsókolnálak, de nem akarnád?
Annyira kívántam Lucast, hogy zsongott a fejem.
- Akkor... akkor beléd harapnék.
- Úristen! – rebegte lehunyt szemmel. – Ez baromi jól hangzik!”
„Valószínűleg azok közé a srácok közé tartozott, akik úgy képzelik, hogy az erőszaktevők bűnronda pasasok, akik a bokorból előugorva, találomra támadnak lányokra. Még véletlenül sem jólszituált kollégák, diáktársak, haverok. Nem, azok nem erőszakoskodnak.”
 
Az Easy egy nagyon-nagyon szerethető regény, amit abszolút kár lenne kihagyni! Van folytatása is, Breakable címmel, mely Lucas szemszögéből mutatja be a történteket, megspékelve a fiú múlttal kapcsolatos emlékeivel.
A moly.hu-n írt kritikámat pedig megtekintheted itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése