2015. február 13.

After - A Harry Styles-fanfiction


Nem vagyok One Direction-rajongó. Harry Styles-ért pedig még kevésbé rajongom. A kíváncsiságom mégis egészen odáig vezetett, hogy elolvassam a róla szóló fanfictiont, az Aftert.

Az amerikai Anna Todd világhírnévre tett szert azzal, hogy feltöltötte a Wattpad nevezetű weboldalra a saját történetét. A hatalmas sikernek köszönhetően a lány szerződést kapott, így a trilógiáját könyvváltozatban is el lehet (majd) olvasni. Emellett az After filmváltozatot is kap. (forrás: media-addict.hu)
Szóval még régebben olvastam erről a fanfiction-ről, de félretettem, mondván, ha majd nagyon-nagyon-nagyon sok szabadidőm lesz, majd esetleg belenézek. Aztán elérkezett egy unatkozós nap, így egy gyenge pillanatomban elkezdtem az Aftert.


A történet főszereplője Tessa Young, aki megkezdi az egyetemi életet, otthon hagyva a pasiját, és az őt egyedül nevelő anyját. A tőle jócskán különböző szobatársa révén ismeri meg Harry-t, aki egy igazi bunkó. Tessa akaratán kívül kezd vonzódni a fiúhoz, aki nagyon úgy tűnik, hogy egyelőre semmit sem akar tőle. Tessa aztán két tűz közé kerül, mégpedig Harry, valamint az anyja és a pasija, Noah által alkotott duó közé. Egyre jobban feszül a húr, és Tessának döntenie kell, hogy mit és kit akar.
1D-történet lévén ugyebár mind az összes bandatag megjelenik a történetben (a nevükön és a kinézetükön kívül nem hasonlítanak az ihletőkhöz – pl. nincs semmi közük a zenéhez), de komolyabb szerepet Harryn kívül csak Zayn és Liam kap. Előbbi ráhajt Tessára, utóbbi pedig a legjobb barátja lesz.
Tehát minden történik a cselekményfolyamban, veszekedések, kibékülések, bulizások stb.; azon pedig nem kell meglepődnünk, hogy a két főszereplő mégiscsak egymás mellett köt ki. Mivel Tessa még szűz, Harry pedig... khm... nem épp ragad le egyetlen csajnál, akad bőven korhatáros rész – úgy elég konkrétan nemegyszer csap át pornóba ez az egész.
Kétségtelenül elég jól meg oldva a dolog, például sokat tudunk meg a szereplők múltjáról, de ha az After hibáit akarnám felsorolni, még holnap is itt lennénk.
Először is irtózatosan sablonos az egész, tele van valószínűtlenségekkel; gyakran ismétlődnek ugyanazok a mondatok; Tessa néha elképesztően naiv; a mesterségesen generált, értelmetlen feszültségektől pedig már legszívesebben más a falra másztam volna.
De tudjátok mi? Lehet, hogy nem egy Nobel-díjas alkotás az After, de a legfontosabbat még nálam is, teljesen kívülállónál is elérte: mindig tovább akartam olvasni. Érdekelt, hogy mi sül ki az egészből, kifejezetten izgalmas (és nyilván túlfűtött) részeket is kapunk – kicsit olyan ez a történet, mint a drog. És ezt tényleg úgy mondom, hogy semmiféle érzelem nem köt a One Direction-höz.

 
Összességében tényleg örülök, hogy elolvastam Anna Todd történetét, megkockáztatom, hogy még tetszett is. Oké, eléggé tetszett. Angolul egyébként fönt van Wattpadon (azt hiszem, a 2-3. részt fölajánlja az oldal – nem tudok nyilatkozni, nem volt még energiám elolvasni ezeket is), elég könnyen érthető, gyorsan lehet vele haladni. Aki nem bízik eléggé a nyelvtudásában, vagy nem tud angolul, ezen az oldalon rajongói fordításban olvashatja a hetven-valahányadik fejezetig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése