2015. október 3.

Susan Ee - Angyalok bukása (Angelfall #1)


Ahhoz képest, hogy a disztópia nagyon nem az én zsánerem, magam is meglepődtem, hogy mennyire tetszett.



Adatok:


·        Író: Susan Ee

·        Cím: Angyalok bukása

·        Eredeti cím: Angelfall

·        Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó

·        Év: 2013 (eredeti angol változat: 2012)



Rövid tartalom: A Föld pusztulóban van és a leszállt angyalok sem éppen segíteni érkeztek – pont, hogy ők rombolták le a világot. Túlélők rettegésben, rejtőzködve élnek, ahogy Penryn is. Legalábbis egészen addig, amíg a húgát el nem rabolják az angyalok. Ha ez még nem lenne elég, a kislány megmentése érdekében Penryn kénytelen összefogni... egy angyallal.


Pozitívumok: Az ilyen stílusú könyveknél ritka, de már az első oldalon lekötött, már akkor izgalmas volt; még a sok leírás is tetszett. Semmi sem erőltetett, az információkat is csak szépen lassan adagolva kapjuk. Természetesen a romantika és a humor is tetszett – bár nem ez játssza a főszerepet.


Negatívumok: Nem tudom, miért van ez, de az Éhezők Viadalára emlékeztetett néha – lehet, hogy ez már a műfaj átka. A narráció sem igazán tetszett (bár jelen idejű, de túl tárgyilagos, nem igazán tudjuk meg, mi zajlik Penrynben), illetve van egy-két dolog amit nem értek (pl. az emberek mégis hogyan tudnak felülkerekedni az ANGYALOKON?). Azt még fontos megjegyeznem, hogy egy-két rész még az én alapból erős gyomromnak is nagyon durva volt, úgyhogy csak óvatosan. Ami a regény végét illeti, nekem kicsit zavaros és túl sok volt, maga a lezárás pedig nagyon nem korrekt.


Karakterek: Rafi hatalmas előnye a könyvnek, bár az erőltetetten beképzelt beszólásai kicsit sem voltak viccesek... Ahogy a mártírság sem illik hozzá. Penryn egy karakán, bátor figura, ennek ellenére néha nagyon naiv. Az anyjával viszont nem tudtam mit kezdeni, inkább zavart a jelenléte.


Kedvenc idézet(ek): Nyilván a Penryn és Rafi közti párbeszédek egyikét választottam ki – ezek a részek az Angyalok bukásának fénypontjai.


„A kardért nyúl, mire hátrálok, nem akarom odaadni neki.

– Mit akarsz tenni, megküzdesz velem érte? – kérdi. Hallom a hangján, hogy mindjárt elneveti magát.

– Mit akarsz csinálni vele?

Fáradtan felsóhajt.

– Majd mankónak használom. Miért mit gondoltál?”


„- Te. Jó. Ég. - Lehalkítom a hangom, elfelejtettem suttogni. - Te nem vagy más, csupán egy beképzelt madár. Oké, van rajtad némi izom. Ennyit elismerek. De tudod, a madár az csak egy, az evolúció során kissé megváltozott gyík. Hát ez vagy te.”



Összegzésként annyit írnék, hogy az Angyalok bukása egy érdekes, izgalmas, de kőkemény disztópia. Aki szereti az ilyet, az nyugodtan kezdjen bele ebbe a regénybe!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése