2015. október 23.

Tara Sivec - Csábítások és csemegék



Sok jót hallottam erről a regényről, ami nekem a Virgin-re hasonlított. Nehéz eldöntenem, hogy melyiket szerettem jobban...

Adatok:
 
·        Író: Tara Sivec

·        Cím: Csábítások és csemegék

·        Eredeti cím: Seduction and Snacks

·        Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó

·        Év: 2014 (eredeti angol változat: 2012)


Rövid tartalom: Claire mindig is utálta a gyerekeket, így egyértelmű volt számára, hogy sosem lesz sajátja. Ám elég egy alkoholmámoros éjszaka, és a főiskolás buli nem csak Claire szüzességének elvesztését jelenti, hanem egy poronty érkezését is... Azóta a nő kénytelen volt hozzászokni az anyaszerephez, és igyekszik mindent megtenni, hogy megfelelő körülményeket biztosítson a fiának, Gavinnek. De mi történik, ha egy nap megjelenik a fiú édesapja, akinek Claire még csak a nevét sem tudja?


Pozitívumok: Tetszett az írónő humora; és bár elég halvány a cselekmény, a mellékszálak (pl. boltnyitás) is elég szépen lekötöttek. Azt pedig, hogy még a könyv fele előtt túlestünk a szokásos kínlódáson és egymás kerülgetésén, különösen bejött.


Negatívumok: A legelső pár oldalon borzasztó nyersnek és durvának éreztem a narrációt (és nem csak a káromkodások miatt – minden második oldalon feltűnt a „vagina” szó...). Volt egy-két teljesen fölösleges és erőltetett (egyben elég nevetséges „véletlen”) rész is a regényben, aminek egyáltalán nem találtam értelmét; a végére pedig már egyenesen idegesített, hogy állandóan részeg valaki. Óhatatlanul is eszembe jutott az Örökké a csajom a Csábítások és csemegék olvasása közben, valamint nem egy kérdés fogalmazódott meg bennem. Állandóan Claire apja vigyáz a gyerekre? (csak mert az ovi szóba sem került) Vajon hányszor lehet Claire másnapos anyaként? Carter komolyan éveken át vágyakozik egy olyan csaj után, akit nem is ismer???


Karakterek: Nekem kicsit sok volt az őrült szereplőgárda Liz-zel és Drew-val az élen (hál’ Istennek Jim legalább nagyjából visszafogott volt), Gavint és George-ot viszont imádtam! Ami a főszereplőket illeti, nem lett Claire a kedvencem (főleg, hogy a történet elején kifejezetten irritált, bár szerencsére az anyasággal együtt kicsit megkomolyodott), Carter-ről pedig csak annyit mondanék, hogy ha van könyves álompasi, akkor az ő!!


Kedvenc idézet(ek): Egy idézet Claire-től, egy pedig Cartertől (ebben a sorrendben)...

„- A büdös francba – morogta Gavin.
 - Mit mondtál? – kérdeztem vissza keményen.
- Szeretlek, anyu! – mondta széles mosollyal az arcán, majd átölelt, és megszorított.
Az isten verje meg! Ennek mindig bedőlök.”

„Jézus, Mária és az összes szentek! Gyereket akarok ettől a nőtől. Várjunk csak...”



Bár a történet vége nem egy nagy szám, úgy összességében kellemes olvasmány volt a Csábítások és csemegék: kikapcsolódásnak tökéletes.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése