2015. január 9.

Top 10 kedvenc könyvem 2014-ben

Ha jól számoltam, 59 könyvet „végeztem ki” 2014-ben, ami az én lassúságomat tekintve egyáltalán nem rossz – igazából még csak (nagyjából) ebben a tavalyi évben kaptam rá az olvasás ízére. Ezek közül válogattam ki azt a tízet, ami legjobban tetszett nekem.


Egyáltalán nem volt könnyű a döntés, ugyanis csak az első pár helyezettnek volt biztos a helye, a mezőny közepét és végét kifejezetten nehéz volt összeválogatni.

A lista a következő:

10. Janet Evanovich – Három díler: Egyértelműen a kedvenc szériám; a Három díler A szingli fejvadász-sorozat harmadik kötete. Tulajdonképpen két fontos elem miatt szerettem bele Stephanie Plum történeteibe; az egyik az egyedülálló, cinikus humor, a másik pedig a krimi-lét. De nem egy megszokott bizonyíték-elemzős dologra kell gondolni, ugyanis Steph egy fejvadász, aki csak saját magára, az eszére, a kapcsolataira... és a stukkerére számíthat.
Kategória: akció, izgalmas, korhatáros, krimi, vicces

9. Nicolas Barreau – A nőmosolya: A francia származású német író története eléggé egyszerű; a Párizsban élő Eugéne épp szerelmi válságot él át, amikor is véletlenül ráakad egy rejtélyes könyvre. Bár a nő nem szeret olvasni, ennek a regénynek csak úgy falja a sorait, mely során rájön valamire... Ő a főszereplője a történetnek. Eugéne nyomozása a titokzatos író kiléte után nem igazán fogott meg engem, ám a A nő mosolyának a hangulata annál inkább. Nicholas Barreau úgy írja le Párizst, hogy (még francia-ellenes létemre is) azonnal indulni akartam volna új életet kezdeni a gyönyörű városban.
Kategória: romantikus

8. Kiera Cass – Az Igazi: Nagyon szerettem a Párválasztó-trilógiát, melynek ez a kötet méltó befejezése – rendesen felteszi az i-re a pontot. Maxon hercegnek hamarosan döntenie kell, hogy kit szeretne feleségül venni, az izgalom a tetőfokára hág. Bár America is egyre komolyabban szeretne nyerni és egyre inkább beleszeret a hercegbe (úgy tűnik, ez kölcsönös), elég egyetlen apró malőr, hogy minden rosszra forduljon... Az Igazi pont annyira izgalmas és pont annyira romantikus, mint ahogy lennie kell. Már csak ezért a záró részért érdemes belefogni az egész történetbe!
Kategória: disztópia, romantikus, szerelmi háromszög

7. Colleen Hoover –Reménytelen: Ez a regény egy tökéletes érzelmi hullámvasút. Azt hinné az ember, hogy egy egyszerű romantikus történetről van szó, ám ez annál sokkal, de sokkal több. Mélyre szántó titkokat tár föl a könyv, és komoly témát boncolgat. A lehető legtökéletesebb helyen (és módon) hozza be az írónő a drámát, ami sokkolja az olvasót –együtt sír, együtt nevet a főhőssel, Sky-jal.
Kategória: drámai, korhatáros, mondanivaló, romantikus

6. Lakatos Levente – LoveClub: Soha nem olvastam még ennyire profi könyvet magyar szerző tollából (meg merem kockáztatni, hogy Levente jövendőbeli művein kívül nem is fogok). Tökéletesen átgondolt, felépített és levezetett regény a LoveClub, krimi lévén izgalmas, fordulatos és megdöbbentő. Bár a Dr. Lengyel-sorozat eggyel újabb részét, a Bomlást is imádtam, ennél a történetnél egyértelműen pluszt jelent, hogy beleláthatunk a gyilkos fejébe...
Kategória: izgalmas, korhatáros, krimi

5. Jay Crownover – Rule: Gyönyörű (sajnos a borító nem), váltott szemszöges romantikus történet, amit nem elég egyszer elolvasni. Bár elsőre kicsit sablonosnak tűnik, a címadó és egyben az egyik főszereplő Rule bár nem egy szent (és végképp nem az elköteleződés híve), nem is egy tapló. Szerintem már itt is különbözik ez a könyv a társaitól. Ha még azt is hozzáteszem, hogy átugorjuk az elcsépelt megismerkedős részeket és pluszban kapunk még egy háttérkonfliktust; már igazi főnyeremény (a) Rule. És nem csak a regény...
Kategória: korhatáros, romantikus, rosszfiú&jólány, sablonos

4. Tammara Webber –Egyszeregy: Elsőre megfogott ez a történet, azonnal a(z akkori) kedvencem is lett. Szintén egy romantikus regény, ami a színhelyéül szolgáló egyetem varázslatos hangulatát tökéletesen visszaadja. Jacqueline-t kis híján megerőszakolják, de egy rejtélyes idegen megmenti... akivel aztán valahogy mindig összeakadnak – talán a sors is azt akarja, hogy egymásba szeressenek. Bár elég szimpla a történet, egy kis extrát ad még az, hogy az írónő remekül tálalja a megerőszakolás témáját, hogy nem szabad annyiban hagyni a dolgot!
Kategória: izgalmas, mondanivaló, romantikus

3. Gillian Flynn – Holtodiglan: Ez a könyv kétségtelenül felnőtteknek íródott; a stílusa, de legfőképp a témája miatt – egy összeomló házasság történetét meséli el megbízhatatlan elbeszélők segítségével. A regény eleje számomra egy kicsit unalmas volt, de egy olyan váratlan fordulat következik be középtájt, hogy mindenért kárpótol és olyan végkifejletet ad a Holtodiglannak, amire nem is számítanánk. Megdöbbentő, sokkoló, drámai, fordulatos. A könyv sikerén felbuzdulva filmváltozat is készült a történetből Ben Affleck és Rosamund Pike főszereplésével.
Kategória: drámai, izgalmas, korhatáros, krimi, szerelmi háromszög

2. Emma Chase – Behálózva: Ennyit könyvön én még nem nevettem. A többi hasonlótól eltérően ezt a történetet aférfi főszereplő meséli el, aki remek humorral van megáldva; cinikus, szellemes, magabiztos és elképesztően szexi – ő Drew. Emma Chase olyan bátrat és egyénit húzott, hogy karaktere nem csak egyszerűen sorolja az eseményeket, hanem „kiszól” a NŐI  olvasókhoz, mintha egy kiselőadást tartana és sántító, de annál viccesebb tanácsokkal látja el a hölgyeket. Drew és a Beálózva által szerettem meg a férfi szemszöget.
Kategória: korhatáros, romantikus, szerelmi háromszög, vicces

1. Susan Elizabeth Phillips -Angyali csók: Lassan egy éve töretlenül A kedvenc, még „saját” zenét is kapott tőlem és bármikor szívesen újraolvasnám. Egy kényszerházasság történetét mutatja be, ami szépen lassan szerelemmé alakul át. Daisy apja akaratából egy vadidegen cirkuszigazgatóhoz megy hozzá, aki mogorva, hideg és sajátos humora van – nos, a férfi orosz. És nem is akármilyen... Bár külső szemlélőként „láthatjuk” az eseményeket, mégiscsak belelátunk a szereplők fejébe – hála S. E. P. nagyszerű írói tehetségének. Bár nem mai gyerek a könyv és ronda a borítója, ez egyáltalán ne ijesszen meg senkit; egyszerűen imádnivaló!
Kategória: korhatáros, romantikus, vicces

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése